Activiteiten

Workshop techniek: EM / SS

Datum/Date zaterdag 7 okt 2017
Tijdstip/Time 10:30 - 15:30 uur/hour
Locatie/Location NFV Clubhuis
Adres/Address Turbinestraat 5, 3903 LV Veenendaal
Max deelnemers/participants 25
Op veler verzoek eindelijk weer een techniekdag! Leer alles over EM en SS techiek. Hoe werkt het, wat kan er stuk gaan en hoe repareer je het? Vanwege het interactieve karakter is er een beperkt aantal inschrijvingen beschikbaar, wees er dus op tijd bij en schrijf je nu direct via deze website in!

Deelname is gratis, maar er dient wel entree voor het clubhuis betaald te worden. Dit is € 5,- voor leden / € 10,- voor introducees, betalen aan de bar.
Het programma begint om 10.30 met Peter Koch die ons mee zal nemen in de techniek van de Solid State (SS) machines. Na de lunch zal Ronald Blom een generatie terug in de tijd gaan, en kijken we naar de techniek van Electro-Mechanische (EM) kasten.

Zoals elke liefhebber en bezitter van een flipperkast (of dat nu een EM of SS is) zal weten: er gaat wel eens iets stuk. Gelukkig is repareren vaak niet eens zo moeilijk, als je weet waar je moet zoeken. Daarnaast is preventie belangrijk. Deze kasten zijn allemaal minimaal 30 jaar oud. Het loont daarom de moeite om, als je toch de kopkast open hebt, gelijk wat upgrades uit te voeren om te zorgen dat de kast nog zeker 30 jaar mee kan.

In deze workshop nemen we door welke onderdelen er in de flipperkast zitten en hoe deze samenwerken. We kijken naar veel voorkomende storingen en hoe deze opgelost kunnen worden. Ook komen de foutzoek-methodes aan bod: wat kun je meten om te onderzoeken waar de storing zit?

Solid state

Er zijn aardig wat leden die een flipperkast vooral leuk vinden ‘als-ie het niet doet’. Niets leukers dan een diagnose te stellen en vervolgens te repareren. Dan mag het speelveld omhoog, het gereedschap uit de tas en kunnen ze uren bezig zijn om een kast weer goed spelend te krijgen. Maar voor velen wordt het spannend als de kopkast open moet omdat er een storing van elektronische aard is. Blinkende leds, slechte contacten, solderen en voetjes plaatsen. Dat zijn niet dingen die je zomaar gaat doen. Maar met een beetje begeleiding wordt ook deze uitdaging leuk.

Het clubhuis is een heel geschikte plek om workshops te organiseren. Gelukkig zijn er leden die het leuk vinden om andere liefhebbers technische details uit te leggen en de know-how hebben om ze op weg te helpen. Daarom komt er een Technische Workshop over dit onderwerp.

Herken je de volgende situaties:

• Kast gaat regelmatig stuk, speelt niet goed maar blijft wel opstarten.
• Kast heeft een kapotte spoel of een lamp die niet meer aan/uit wil.
• Kast heeft een kapotte transistor, maar hoe kun je de juiste vinden (schema lezen).
• Kast zou een upgrade moeten krijgen, maar geen idee hoe dat werkt.

Als dat zo is, dan ben je op 7 oktober in het clubhuis op het goede adres. Die mensen willen we namelijk een helpende hand toe steken. Daarvoor gaan we de tekst & uitleg geven over de driverborden die worden gebruikt door Bally/Stern en Williams System-6&7. Meer specifiek:

• Het Bally/Stern solenoid driver/voltage regelaar bord (AS-2518-22).
• Het Bally/Stern lampdriver bord (AS-2518-14 & AS-2518-23).
• Het Williams System-6&7 driver bord.
• Het verschil tussen de twee systemen.
• Upgrades van de verschillende borden.
• Het meten en storing zoeken.

Het zal een interactieve sessie zijn, met gelegenheid tot het stellen van vragen.
 

Online inschrijven voor deze activiteit is niet mogelijk. Inschrijven was mogelijk t/m 06-10-2017.
Aantal inschrijvingen/Number of registrations: 13
Max deelnemers/participants: 25
Terug naar boven