Enquete Interesse Boek Henk de Jager

Toelichting

De naamsbekendheid van ‘onze’ Henk de Jager in de flipperwereld is groot. Zijn Flipper Service Boek wordt wereldwijd geroemd: menig EM-liefhebber beschouwt dat boek als een must have en baken in de wondere wereld van de techniek. Het boek is in Nederland al langere tijd alleen via Marktplaats te verkrijgen. Als er al aanbod is.

Zoals je in de Spinner kunt lezen heeft Henk ook een boek in drie delen geschreven over de historie van de flipperkast waarin hij verslag doet van de ontwikkelingen, vanaf het prille begin voor de Tweede Wereldoorlog in de vorige eeuw tot de producties van deze eeuw. Tot nu toe was er slechts een handvol mensen die dit werk konden lezen. In overleg met Henk en zijn broer Rien bekijken we als NFV de mogelijkheid om deze boeken in een beperkte oplage alsnog uit te brengen. Interesse? Geef dat door via deze enquete onderaan op deze pagina.

Boek 1 van Henk de Jager

Bij dit eerste deel, schreef Henk de volgende inleiding: ‘Alweer een flipperboek?  Ook al kan er voor de werkelijke liefhebber van deze materie niet genoeg over worden geschreven, de meeste boeken over dit onderwerp lijken op elkaar.  Meestal een stukje geschiedenis: bagatelle biljart, knikkerspel en dan flipperkast gevolgd door beschrijvingen van ontwerpers en hun favoriete machines.

Ook ik ontkwam niet aan het volgen van de tijdlijn, maar het beschrijven van de ontwikkeling van de flipperkast probeer ik vanuit een andere invalshoek, misschien een wat meer technische.   In het boek "Pinball Art" van Keith Temple  (1991, H.C. Blossom - Londen) staat een hoofdstuk "Pinball Milestones", met daarin mijlpalen in de ontwikkeling van de flipperkast.

Dat bracht mij op het idee van dit boek: is niet bijna ieder model een mijlpaal op zich? Probeerden de ontwerpers met hun schier eindeloze creativiteit niet steeds weer ieder nieuw model wat extra's mee te geven ten opzichte van de vorige?  Ik denk daarbij niet alleen aan het artwork maar ook aan de vele vaak zeer knap ontworpen mechaniekjes of samenspel van bestaande componenten die slechts één enkel doel hadden: de speler te boeien en hem uit te dagen nóg een muntje in de machine te stoppen. Deze creaties moeten de leidraad vormen voor mijn verhaal, en ik hoop de lezer daar net zo mee te amuseren als de flipper-ontwerpers deden met de door hen ontwikkelde magische machine….. de flipperkast.

 

Oorspronkelijke uitgave: 2002

Laatste druk: niet in druk verschenen

Inhoud: ca. 300 pagina’s

Prijsindicatie: 35-45 Euro

Boek 2 van Henk de Jager

In woord en beeld verhaalt Henk over de flipperkasten uit de Solid State generatie. Wie is er niet groot geworden met de Centaur, Black Knight en High Speed?

 

Bij dit tweede deel schreef Henk de volgende inleiding: ‘De techniek is in een stroomversnelling geraakt. De ouderwetse technologie van relais, sleepkontakten en motoren heeft afgedaan. Het toverwoord is "microprocessor". Een complete computer op een stukje silicium van nog geen vierkante centimeter. Razendsnel kunnen opdrachten worden uitgevoerd, niet alleen duizenden malen sneller dan met relais, maar ook complexe systemen die eerder onmogelijk leken te zijn kwamen nu binnen het bereik van de ontwerpers.

Leken de eerste elektronische flipperkasten nog sterk op hun mechanische voorgangers, al snel ontdekten de constructeurs de eindeloze mogelijkheden van de chip technologie. Spraakmodules, matrixschermen, zelf-diagnose systemen, alles vond zijn plekje in de flipperkast. Na enkele jaren van stormachtig succes leek de interesse van de speler snel af te nemen. Een ontwikkeling die zich niet liet keren, en wel eens de ondergang van de flipperkast zou kunnen betekenen.

oe creatief de fabrikanten ook te werk gingen, de speler koos toch voor het videospel en de touchscreens. Thuis, in het café of in de speelhal. Bij het verschijnen van dit boek was er nog slechts één flipperfabrikant over. Voor hoe lang nog?

 

Oorspronkelijke uitgave: 2004

Laatste druk: niet in druk verschenen

Inhoud: ca. 300 pagina’s

Prijsindicatie: 35-45 Euro

Boek 3 van Henk de Jager

Alle populaire titels uit de Dot Matrix generatie passeren de revue. De Terminator zet de toon, de Medieval Madness is tijdloos en nog altijd heel populair. Henk schreef het verhaal in 2007, op een moment dat Henk dacht dat Stern de deur moest gaan sluiten. Intussen weten wij dat het anders is gelopen, maar het boek is wel een fraai tijdsdocument.

 

Bij dit derde deel schreef Henk de volgende inleiding:Vijftien jaar na de komst van de micro-elektronica waren flipperkasten amper meer te vergelijken met hun elektromechanische voorgangers. De mogelijkheden die deze technologie biedt lijken bijna grenzeloos. Maar de microchip drong overal door in de samenleving. Elektronische spelletjes zijn inmiddels al lang niet meer voorbehouden aan de automatenindustrie. Het doorsnee gezin heeft nu een groter assortiment video-spellen in huis dan menig speelautomatenhal. En gespeeld wordt er de hele dag: zelfs in veel mobiele telefoons zijn al spelletjes geïntegreerd. Daarbij komt dat veel computerspellen vandaag de dag levensecht zijn.

Dit alles heeft een nieuwe generatie spelers gekweekt: een verwende generatie wel te verstaan. Door de elkaar razend snel opvolgende nieuwe mogelijkheden wil die generatie steeds sneller een nieuwe "kick", en een stalen kogel die gebonden is aan de wetten van de zwaartekracht, rollend in een flipperkast, kan deze spelers niet lang boeien. Als flipperen dan nog leuk wordt gevonden komt toch weer dat verhaal van die snelle nieuwe "kick" om het hoekje kijken: die flipperkast moet alweer vervangen worden door een nóg heftiger exemplaar, ver voordat hij zich als investering heeft terug verdiend. Nee, het ziet er somber uit voor de flipperkast. Die magische machine heeft zijn tijd gehad.

Deel 3 uit deze reeks boeken is niet het vrolijkste deel uit de flipper historie. Lees over de teloorgang van een industrie, die zich in 1992 -het begin van dit deel- al scherp begon af te tekenen.

 

Oorspronkelijke uitgave: 2007

Laatste druk: niet in druk verschenen

Inhoud: ca. 250 pagina’s

Prijsindicatie: 35-45 Euro

Boek 4 van Henk de Jager

 

Het Flipper Service Boek van de Henk de Jager verscheen in 1991. Zo’n dertig jaar later geldt het als een ‘standaardwerk’, dat zowel voor beginnende techniek liefhebbers als ervaren flipperkast monteurs van waarde is. Het boek is ook vertaald in het Duits en Engels. Menig EM-liefhebber beschouwt dat boek als een must have en baken in de wondere wereld van de techniek.

 

In de inleiding van zijn boek omschrijft Henk het als volgt: ‘Om de werking van een elektro-mechanische flipperautomaat te kunnen begrijpen is niet veel kennis nodig van de aard en gedraging van elektrische stroom. Vandaar dat in dit boek niet diep wordt ingegaan op de natuurkundige eigenschappen van elektriciteit, maar slechts volstaan met een beknopte uitleg. Wat verder in dit boek wordt ingegaan op alle afzonderlijke delen die samen een flipperautomaat vormen, en hoe zij geschakeld worden. Er is geprobeerd het zo te beschrijven dat het ook voor de "leek" een goede handleiding vormt voor het repareren en reviseren van de "classic pinball".

 

Oorspronkelijke uitgave: 1991

Laatste druk: 4e druk, 2007

Inhoud: ca. 180 pagina’s

Prijsindicatie: 30 Euro

 

Enquete interesse Boek van Henk de Jager

Poll Boek Henk de Jager


Interesse in Boek
Ik heb vrijblijvend interesse in Boek 1 en vul in textveld mijn mailadres in
Ik heb vrijblijvend interesse in Boek 2 en vul in textveld mijn mailadres in
Ik heb vrijblijvend interesse in Boek 3 en vul in textveld mijn mailadres in
Ik heb vrijblijvend interesse in Boek 4 en vul in textveld mijn mailadres in
Ik heb vrijblijvend interesse in Boek 1+2+3+4 en vul in textveld mijn mailadres in
Vul hier je naam in *
Heb je vragen of opmerkingen? Geef deze hier aan
Terug naar boven